Se vores informationsmateriale (A4-format, pdf)
Gravide i industri og omsorgsarbejde har højt sygefravær, helt op til 48-58 dage i løbet af graviditeten. Sygefraværet påvirker arbejdspladsernes økonomi og den gravides karriere. Samtidig viser undersøgelser, at de fleste gravide ønsker at kunne gå på arbejde under graviditeten.
Tidligere projekter har søgt at nedbringe gravides sygefravær, men ingen af dem har involveret de gravides arbejdspladser.
Formål
Formålet med dette pilotprojekt er at øge trivslen og nedbringe sygefraværet blandt gravide ved hjælp af målrettet rådgivning af både arbejdsplads og gravide medarbejdere.
Pilotprojektet skal også indsamle viden til gavn for jordemødres og arbejdsmedicineres fremtidige rådgivning af gravide og arbejdspladser ift. fastholdelse i arbejdet.
Metode
Vi inviterer omkring 225 gravide til rådgivning.
De deltagende gravide bliver rådgivet af en jordemoder (der superviseres af speciallæge i arbejdsmedicin), og rådgivningen foregår på den gravides arbejdsplads.
Rådgivningen munder ud i aftale med den gravide og hendes leder om eventuelle tilpasninger i arbejdet, der kan nedbringe risikoen for sygefravær og øge den gravides trivsel.
Den gravides egen læge og jordemoder bliver orienteret om, at den gravide indgår i projektet. Når den gravide går på barsel, beder vi hende om at evaluere projektet via et spørgeskema.
Enkelte deltagere vil desuden blive spurgt om at give forskerne mundtlig feedback på projektet.
Projektstøtte
Sundhedsstyrelsen
Projektansvarlige
- Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
- Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup
Tidsramme
2021-2022
Kontakt
Ole Carstensen, ledende overlæge: 7843 3510 eller olcars@rm.dk