Projekttitel
Mekaniske eksponeringer i arbejdet og udvikling af alvorlig lænderygsygdom
Baggrund
Rygsmerter er udbredt i Danmark. I hospitalsvæsenet alene diagnosticeres ca. 60.000 nye patienter årligt. Det har store konsekvenser for den enkelte, arbejdspladserne og samfundet, fordi rygsmerter bl.a. er årsag til mere end 20% af alle sygedage og 13% af langvarige sygemeldinger.
Imidlertid ved man ikke nok om, hvad der har betydning i arbejdsmiljøet for udvikling af ryglidelser. Derfor er det ikke på nuværende tidspunkt muligt at definere et sikkert ergonomisk arbejdsmiljø. Det skal dette projekt lave om på.
Formål
Formålet med dette projekt er:
- At undersøge sammenhængen mellem fysiske belastninger i arbejdet og udvikling af hhv. diskusprolaps i lænderyggen og uspecifikke behandlingskrævende rygsmerter.
- At undersøge, om fysiske belastninger i arbejdet fremskynder udviklingen af symptomatiske degenerative forandringer i lænderyggen.
- At beskrive, hvordan det går de arbejdsmedicinske rygpatienter ift. arbejdsmarkedstilknytning, samt identificere potentielle prognostiske markører herfor.
Metode
Formål 1-2: Undersøgelserne baserer sig på registerinformationer fra arbejdsmiljødatabasen DOC*X, Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik.
Formål 3: Analysen baseres på en national kohorte på ca. 170.000 patienter set på landets arbejdsmedicinske klinikker i årene 2000-2018.
Hovedvejleder
Professor Johan Hviid Andersen, Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
Projektgruppe
Marianne Kyndi, Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
Søren Mose, Arbejdsmedicin, Hospitalsenhed Midt
Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Esben M. Flachs, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
Anett Dalbøge, Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital
Projektperiode
2022-2025
Projektstøtte
Arbejdsmiljøforskningsfonden (2,2 mio kr)