01.06.2011

To nye undersøgelser retter fokus mod museskader

Der er godt nyt for de mere end 600.000 danskere, der tilbringer deres arbejdsdag ved computeren: Computerarbejde forårsager nemlig ikke kroniske skader. Det fastslår professor Johan Hviid Andersen fra Arbejdsmedicinsk Klinik Herning på baggrund af to nye undersøgelser.

Gennemgang af tidligere undersøgelser

I den første undersøgelse har Johan Hviid Andersen gennemgået alle de undersøgelser, der har beskæftiget sig med museskader fra 1999 og frem til i år. Derudover har han kigget på de såkaldte interventionsundersøgelser, hvor forskere har undersøgt, hvorvidt bestemte ergonomiske indsatser kan forebygge museskader.

Johan Hviid Andersens konklusion er entydig: Der er ingen risiko for langvarige helbredsproblemer fra nakke, skuldre, arme eller hænder ved computerarbejde.

Johan Hviid Andersen sætter imidlertid ikke spørgsmålstegn ved det faktum, at nogle mennesker oplever gener, herunder smerter i nakke, skuldre eller arme, i forbindelse med deres computerarbejde. Men han understreger, at årsagen til smerterne er ukendt, og at den videnskabelige litteratur ikke kan påvise en sammenhæng mellem smerter og computerbrug.

I sin gennemgang har Johan Hviid Andersen heller ikke fundet gode ergonomiske råd til dem, der oplever smerter i forbindelse med computerbrug. Alle råd om kontorindretning er fortsat uden baggrund i videnskabelig viden. Johan Hviid Andersen anbefaler derfor, at man indretter sin arbejdsstation på en måde, som man selv synes er komfortabel, uagtet alle gode råd fra rådgivere, myndigheder og andre.

Skulle man være så uheldig at opleve smerter i forbindelse med intensivt computerarbejde, skal man holde en pause.

Undersøgelsen kan læses i sin fulde udgave her.

Undersøgelse blandt tekniske assistenter

Den anden undersøgelse afslutter den store danske NUDATA-undersøgelse, hvor flere tusind tekniske assistenter har deltaget. I denne del af NUDATA har Johan Hviid Andersen og hans kollegaer undersøgt, om det antal timer, man dagligt arbejder med sin mus eller sit tastatur, påvirker risikoen for langvarige smerter i albue, underarm og håndled eller hånd.

Undersøgelsen har anvendt et avanceret computerprogram, som har været installeret i 2041 tekniske assistenters computere. Resultatet lægger sig i forlængelse af den øvrige forskning på området: Der er ikke en forøget risiko for langvarige gener eller smerter forbundet med computerarbejde.

Undersøgelsen kan læses i kort version her