21.09.2016

Professor Johan Hviid Andersen fra Arbejdsmedicin, Herning, tilbragte i foråret 2016 tre måneder i St. Louis, Missouri, USA. Anledningen var et forskningsophold ved Washington University, støttet af Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond og Aarhus Universitet.

Opholdet i USA gav Johan Hviid Andersen mulighed for at foretage en konkret sammenligning af danske og amerikanske metoder til at vurdere fysisk belastning i arbejdet. En forskningsartikel er på vej om emnet. 

Men at bo i St. Louis giver også indblik i en helt anden social virkelighed, som vi kan have svært ved at begribe og sammenligne med noget, vi kender fra dansk sammenhæng. 

Herberg_JHA_USAophold.jpg

Sovesalen på et herberg for hjemløse i St. Louis drevet af New Life Evangelistic Center. 

Foto: Johan Hviid Andersen.  

Universitet med egen politistation

"Jeg havde jo min daglige gang på ét af de mest prestigefyldte Medical Schools i USA. Her koster det 45.000 dollars om året at studere. Men det er i et samfund, hvor den sociale ulighed er ekstrem, og hvor vold er en daglig del af gadebilledet. Universitetet havde egen politiafdeling med en styrke på 55 betjente til at passe på de studerende og ansatte," fortæller Johan Hviid Andersen. 

"Jeg oplevede flere gange at måtte følge instrukserne, når der kom "skud-alarm". Så skulle alle låse dørene til eget kontor og lægge sig under skrivebordet."

Blikke uden håb

St. Louis ligger på en sørgelig top-tre over amerikanske byer med mest skud-relateret vold. Og selvom Johan Hviid Andersen jævnligt diskuterede våbenlovgivning med de mennesker, han mødte, var det alligevel en anden og ligeså gennemgribende trussel, der gjorde størst indtryk:

"Jeg har besøgt blikbyer i Sydafrika, hvor folk var helt ubeskriveligt fattige. Men selv dér mødte jeg ikke så stor håbløshed, som i de udslukte blikke hos de primært sorte hjemløse i et herberg, jeg besøgte i St. Louis," fortæller professoren.

"Den sociale ulighed er helt ekstrem. 35-40 % af indbyggerne i St. Louis er sorte – og de bor alle i en bestemt del af byen, som hvide stor set ikke kommer i. I nogle områder i den bydel er gennemsnitshusstandsindkomsten under 5000 dollars om året. De sociale problemer handler både om fattigdom, vold, narkomisbrug og udsættelse af egne hjem. St. Louis har intet socialvæsen af nogen art, bortset fra kristne hjælpeorganisationer, der gør, hvad de kan, f.eks. ved at tilbyde natlogi for hjemløse."

Taknemmelig dansker

Vel hjemme igen er professor Johan Hviid Andersen ikke i tvivl om, at vi som danskere har tendens til at glemme, hvad der gør vores samfund så trygt og sikkert:

"Vores frie adgang til uddannelse og sundhedsvæsen er helt unik. Den adgang sikrer os mindre social ulighed i samfundet – og det er netop uligheden, der fostrer utryghed og fattigdom. Jeg er taknemmelig for vores relativt lige fordeling af goderne i Danmark. Den bør vi virkelig tage vare på."