01.12.2016

Øvelsesfilm

Screendump fra sundhed.dk.

Smukt samarbejde mellem forskere og fysioterapeuter kommer smerteplagede danskere til gavn.

Ondt i ryg og skulder? Nu bliver det lettere at holde smerterne i ave med træning. Region Midtjylland og Læge-/Patienthåndbogen lancerer nemlig nu en række øvelsesfilm til hjemmetræning, der skal gøre det lettere at komme smertepunkterne til livs. Øvrige samarbejdspartnere er VIA University College i Holstebro og Arbejdsmedicin Herning, Hospitalsenheden Vest.

David Høyrup Christiansen er forsker, ph.d. fra Arbejdsmedicin Herning. Han har været den faglige garant på projektet, og har en særlig grund til at gå ind i sådan en opgave:

"Det her har været en oplagt mulighed for at få vores forskningsmæssige viden ud i praksis, så den kommer klinikerne og patienterne til gode i nem og omsættelig form. Det er ikke så ofte, vi får forskning i bevægeapparatslidelser 'ud over rampen' til borgerne. Men vi ved, at træning faktisk virker for smerter i skulder og lænd, og med disse øvelser har vi forsøgt at gøre den viden lettilgængelig for de fleste."

"Der ligger mange forskellige øvelser på nettet, men disse øvelser tager afsæt i både forskningsmæssig viden og klinisk erfaring. Øvelserne har også den fordel, at de findes i tre sværhedsgrader, så patienten kan vælge den udfordring, der passer bedst. Det skal være nemt at træne, det har været hele ideen med øvelserne," siger David Høyrup Christiansen.

Mere på vej

Ifølge forskeren er der flere øvelser på vej, så danskerne kan komme rundt om alle kroppens smertepunkter med videoguidet træning:

"Vi håber, at vi i foråret 2017 kan have færdiggjort træningsøvelserne for nakke, hofte og knæ, så der findes et lettilgængeligt træningsprogram for hele kroppen."

Samarbejdet mellem Region Midtjylland og Læge-/Patienthåndbogen har også ført nye perspektiver med sig: Fremover vil David Høyrup Christiansen som den første med fysioterapeutisk baggrund knyttes til som faglig redaktør på Læge-/Patienthåndbogens materialer. Patienthåndbogen har i alt tilknyttet omkring 80 sundhedsfaglige eksperter, de fleste af dem er læger.

Projektpartnere

Region Midtjylland, Patienthåndbogen, Via University College Holstebro og Arbejdsmedicin Herning, Hospitalsenheden Vest

Se øvelsesfilmene

Øvelsesfilm for skulder

Øvelsesfilm for lænd

Kontakt

DavidHøyrupChristiansen_CharlotteRanneries_mini.jpg

Projektleder

David Høyrup Christiansen

Tlf. 7843 3500

E-mail: davchr@rm.dk

David Høyrup Christiansens forskningsprofil