03.07.2017

20170703_Debat_alderogarbejde_Sundhedsteltet.jpg

Margrethe Lyngs Mortensen (i forgrunden) var moderator ved Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicins debatarrangement om alder og arbejde ved Folkemødet på Bornholm 2017. Debatdeltagere var (fra venstre): Johan Hviid Andersen, professor, Finn Sørensen (Enhedslisten), Erik Simonsen (Dansk Arbejdsgiverforening), Joachim B. Olsen (Liberal Alliance) og Tina Christensen (3F). Foto: Elisabeth Dørken.

Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin deltog i Folkemødet 2017 med et debatarrangement om alder og arbejde

Professor Johan Hviid Andersen indledte sit debatoplæg med at sende en 7 kg tung kugle rundt i Sundhedsteltet, hvor ca. 70 mennesker havde bænket sig. En tilsvarende tung kugle blev i sin tid stødt over 21 meter af Joachim B. Olsen (tidligere EM-guldmedaljevinder i kuglestød, nu MF for Liberal Alliance).

Men hårdt fysisk arbejde slider, og ikke alle har samme mulighed for at skifte arbejdspladsen ud med et job i Folketinget.

Derfor havde Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin inviteret bl.a. Joachim B. Olsen (LA), Finn Sørensen (EL), Tina Christensen (3F) og Erik Simonsen (DA) til en debat om nedslidningens fup og fakta. Hvad belaster os, hvad kan vi selv gøre for at undgå nedslidning, og hvilken rolle spiller den sociale ulighed? Er der brug for et mere fleksibelt arbejdsmarked?

Brug for mere rummelighed på arbejdsmarkedet

Debattørerne var enige om, at vi har brug for et fleksibelt arbejdsmarked, fordi vi bliver ældre og ældre. Joachim B. Olsen satte dog spørgsmålstegn ved problemets omfang, fordi vi ikke ser en stigning af andelen af syge ældre.

Endelig blev det drøftet, om Arbejdstilsynet gør nok for at sætte fokus på spørgsmålet om arbejdsopgaver og alder. Og om seniorpensionsordningen funger. Måske skal man gøre mere brug af den i forhold til dem, der ikke kan arbejde længere?

Formand for Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin Ole Carstensen var med til at arrangere debatten ved Folkemødet. For ham at se er der et klart behov for mere rummelighed og socialt ansvar på det danske arbejdsmarked

"Der blev desværre ikke nævnt meget om virksomhedernes sociale ansvar ved Folkemødedebatten. Den del er der brug for at skabe meget større debat om," ifølge Ole Carstensen.