28.04.2017

120 midtjyske virksomheder får om kort tid en invitation om at deltage i et forskningsprojekt, der skal bane nye veje for effektiv forebyggelse af arbejdsmæssige skulderbelastninger og skulderproblemer.

af Susanne Munch Overgaard

Bag projektet står forskere fra Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg og de arbejdsmedicinske klinikker på Regionshospitalet Herning og Aarhus Universitetshospital. I første omgang håber forskerne, at 5000 medarbejdere vil bidrage med deres viden om skulderproblemer ved at udfylde et spørgeskema. Blandt dem, der svarer, udvælger forskerne 250 personer, der inviteres til at deltage i forskningsprojektets indsats, som blandt andet indeholder skuldertræning og måling af skulderbelastning på jobbet.

Nogle af de udvalgte tilbydes desuden undersøgelse af en specialuddannet fysioterapeut og vejledning på arbejdspladsen ved en arbejdsmiljørådgiver.

- Som noget nyt er dette særlige program bygget op som et samlet tilbud om forebyggelse af skulderproblemer. Et sådant tilbud findes ikke i dag. Har man problemer med skulderen, må man ofte hente hjælp flere forskellige steder i sundhedsvæsenet. Med mange forskellige behandlere er det svært at holde fast på sammenhæng og struktur i forløbet, siger fysioterapeut, ph.d.-studerende Jeanette Trøstrup, der leder forskningsarbejdet med basis i Forskningsenheden på Center for Planlagt Kirurgi.
 
Hun tilføjer, at projektet er unikt, fordi behandlere, arbejdspladsen og medarbejderen slutter fælles ring om skulderproblemerne.