30.10.2017

20171030_Ramazziniseminar

Ramazzini-seminar-deltagere, oktober 2017 ved Sandbjerg Gods. Foto: Pia Pedersen

Sprøjtegifte i Nepal og multikulturelle boligområder. Tværregionalt samarbejde om arbejdsmedicinsk forskning kommer vidt omkring, viste to oktoberdage ved Alssund

Der var både storm og senere sol over Alssund, da ca. 40 arbejdsmedicinske forskere fra to regioner og fire forskningsenheder mødtes for at dele forskningsemner og –resultater ved det sjette Ramazzini-seminar 25.-26. oktober 2017.

Seminardeltagerne kom langt omkring med veloplagte oplæg fra seks unge forskere:

Vi var for eksempel i:

- Nepal. Har nepalesiske landmænd større risiko for at udvikle diabetes, fordi de udsættes for sprøjtegifte? Det er Martin Rune Hassan Hansen pt. ved at undersøge.

- Gellerupparken. Charlotte Hansen Gabel fortalte om hårdt arbejde, når forskerne gerne vil måle indeklima i almene boligbyggerier, men skal gebærde sig på 5-6 forskellige sprog.

- Selskab med ældre håndværkere. Hvordan måler vi bedst, hvad de reelt kan mod slutningen af et fysisk belastende arbejdsliv? Det optager Kristoffer Larsen Norheim pt.

Andre forskeroplæg handlede om forskning indenfor dagslys, næsekræft og social ulighed og mentalt helbred.

Skal lægen bare stille diagnosen – eller også kende prognosen?
Ramazzini-seminarets hovedtaler, professor Peter Croft fra Keele University gav desuden et tankevækkende oplæg om, hvorvidt moderne lægevidenskab har bevæget sig for langt væk fra prognosens kunst.

Fordi vi har så gode behandlingsmuligheder i dag, er det 'diagnose-sproget', der har overtaget i sundhedsvæsnet. Men kan vi blive så optagede af at stille en diagnose og sætte en behandling i værk, at vi overser, at der er selvstændig værdi i at give patienten et billede af, hvordan sygdomsforløbet formentlig vil forløbe for netop ham/hende? Én af Peter Crofts pointer var, at der er stor variation i udfaldet for patienter med de samme symptomer. Og at det bør vi tage højde for – både i forskning og behandling.

Endelig gav Thomas Vorup Jensen, professor fra Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, et oplæg om fordele og ulemper ved at arbejde interdisciplinært. Der var nok at tage med hjem til eftertanke – og inspiration til fortsat godt forskningssamarbejde på tværs af regionerne.

Ramazzini-seminaret blev afholdt på Sandbjerg med støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond.

Om Dansk Ramazzini Center

Dansk Ramazzini Center er et murstensløst samarbejde mellem forskningsenhederne ved de arbejdsmedicinske klinikker i Aarhus, Aalborg og Herning samt Sektion for Miljø, Arbejde og Sundhed, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. I 2017 (til og med oktober) har forskerne ved Dansk Ramazzini Center publiceret 63 artikler i videnskabelige tidsskrifter.

Forskningscentret har sit navn efter Bernardino Ramazzini (1633-1714), italiensk læge og professor, der anses som arbejdsmedicinens fader. Læs mere om forskningscentret på ramazzini.dk.