28.05.2019

Resultatet er vigtig viden for fysioterapeuter, der bruger spørgeskemaet til at måle skulderpatienters funktionsevne

Både forskere og fysioterapeuter bruger ofte spørgeskemaer, bl.a. for at måle patienters smerter og funktionsniveau. Derfor er det vigtigt, at spørgeskemaerne har pålidelige måleegenskaber.

I et nyt studie har forskere fra Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest og praksiskonsulent for fysioterapi i Region Midtjylland vurderet måleegenskaberne for den danske version af spørgeskemaet Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Quick-DASH).

Forskningen blev udført blandt 261 patienter med skuldersmerter, der fik behandling i en fysioterapipraksis.

Forskerne vurderede dels, hvor godt spørgeskemaet måler ændring i patientens funktionsevne over tid, dels hvilken ændring i funktionsscoren, der udtrykker, at patienten har oplevet en reel forbedring.

Vigtig viden til fysioterapeuter

Resultaterne viser, at den danske version af Quick-DASH klarer sig godt på begge de nævnte parametre. Samtidig viser undersøgelsen, at en ændring i funktionsscoren skal være på minimum 33% (3 måneder efter behandlingsstart) og 41% (6 måneder efter behandlingsstart), hvis den skal udtrykke en klinisk relevant forbedring i skulderpatienternes funktionsevne.

Resultatet er vigtigt for fysioterapeuter, der bruger spørgeskemaet til at vurdere løbende ændringer i funktionsevnen hos skulderpatienter. Nu har de konkrete grænser for, hvornår en ændring i spørgeskema-scoren er reel.

Yderligere oplysninger